Praktische tips om de wachttijd te overbruggen

We geven hier een aantal tips hoe je de wachttijd zo goed mogelijk kunt overbruggen en benutten. Deze tips verminderen de PTSS-klachten niet, maar kunnen het wachten misschien wel dragelijker maken. 

Algemene tips  

Tips bij PTSS

Ervaar jij een hoge mate van spanning? Het volgende kan je helpen: 

  • Zoek afleiding. Het vraagt behoorlijke wilskracht om jezelf af te leiden, maar iets doen wat jouw uiterste concentratie vraagt maakt dat de storm gaat liggen. Denk aan: aandacht geven aan je huisdier, over een ander onderwerp praten, muziek luisteren of naar foto’s kijken die je ontspannen. 
  • Probeer de aandacht in het hier en nu te leggen. Dit kan door ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen. Op de site MijniHelp.nl vind je deze oefeningen. 
  • Doe andere activiteiten om de spanning te verlagen, zoals sporten, opruimen, schoonmaken, wandelen, tuinieren of muziek maken.  
  • Het praten over het trauma helpt nu niet. Op dit moment is het praten over het verleden als het schudden aan een sneeuwbol. Als je schudt aan een sneeuwbol krijg je storm. De sneeuw gaat pas liggen als je de bol met rust laat. Je kunt het wel tegen je naasten vertellen als je getriggerd bent. Wanneer iets in het hier en nu, bijvoorbeeld een geur, een muziekje of iets werkt als een bruggetje naar het verleden, noemen we dit triggeren. Het kan dan helpen tegen je omgeving te zeggen dat je last hebt van je herinneringen en te benoemen waar je op dat moment behoefte aan hebt. 
  • Zoek informatie op over PTSS: De documentaire Bevriezen, het boek Verlamd van Angst of het boek Stresskippen en andere bange vogels geven informatie over wat PTSS is. 
  • Ondersteuning voor naasten: GGZNaasten is een platform waar allerlei ondersteuning, ervaringsverhalen, tips en informatie te vinden is voor naasten. Arkin biedt daarnaast ook advies en ondersteuning aan naasten.