Onderzoek

Als landelijk expertisecentrum voor PTSS en traumagerelateerde klachten biedt het Sinai Centrum de beste behandeling die wetenschappelijk onderzocht is. We hebben dan ook een eigen onderzoeksafdeling, waarvan de wetenschappelijke onderzoeken bekendstaan als vernieuwend en praktisch relevant. Wij gaan uit van de recentste inzichten en richtlijnen. Cliënten kunnen rekenen op aantoonbaar effectieve behandeling. De onderzoekers van het Sinai Centrum zijn bruggenbouwers: ons wetenschappelijk onderzoek verbetert de dagelijkse zorg.

Voorbeelden van ons wetenschappelijke onderzoek:

  • We onderzoeken of traumabehandeling effectiever is als je het twee in plaats van één keer in de week doet;
  • We onderzoeken of mensen met PTSS en persoonlijkheidsproblemen net zo goed met traumabehandeling alleen behandeld kunnen worden of dat je wat extra’s moet doen voor hetzelfde effect;
  • We onderzoeken of ouders met PTSS baat kunnen hebben bij een online interventie gericht op ouderschap.

Wil je als meer weten over onze onderzoeksafdeling? Lees dan hieronder verder.

Wil je verdiepende informatie over onze lopende onderzoeken, recente wetenschappelijke publicaties, de onderzoekers en promovendi? Klik dan op de button hieronder.

Kenniscentrum Trauma & PTSS

Hier vind je ook veel meer informatie over alle onderzoeken binnen geheel Arkin. Onze academische werkplaats biedt tevens ruimte voor stages op wo-masterniveau.

Drie onderzoekslijnen

Binnen het Sinai Centrum staan een drietal onderwerpen centraal binnen de onderzoekslijnen, namelijk:

  • Voorspellers van behandeleffect, zoals ons meerjarige PROSPER-onderzoek
  • Intergenerationele overdracht van trauma & ouderschap, bijvoorbeeld het praktijkgerichte KopOpOuders-PTSS-onderzoek.
  • Verschillen in behandelintensiviteit (zorg op maat).

Samenwerkingen

Onze behandelaren en onderzoekers hebben veel contact. Ze raadplegen elkaar en werken vaak samen om de behandeling verder te verbeteren. Zo is elke behandelaar goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van psychotraumabehandeling. Veel onderzoekers zijn zelf ook behandelaar.

Het Sinai Centrum is onderdeel van Arkin. Arkin heeft een brede onderzoeksafdeling, waardoor we een intensieve samenwerking tussen de verschillende Arkin-specialismes hebben. We werken daarnaast nauw samen met bijvoorbeeld de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en andere instellingen.

Publicaties

Veel van ons onderzoek leidt tot publicaties in gerenommeerde vaktijdschriften. Tegelijkertijd leveren we een bijdrage aan bestaande wetenschappelijke kennis door innovaties door te voeren. We evalueren ze vervolgens op systematische manier, in een wetenschappelijke context. Een overzicht van onze publicaties vind je op onze centrale onderzoekswebsite.