PROSPER

Een onderzoek dat is opgezet door de onderzoekers van het Sinai Centrum is het PROSPER-onderzoek. Dat onderzoek is in de afrondende fase en de resultaten zullen de komende jaren worden gepubliceerd. PROSPER staat voor Prediction and Outcome Study in PTSD and Personality Disorders.

Mensen met PTSS hebben vaak ook persoonlijkheidsproblemen. We streven ernaar dat iedereen optimaal profiteert van traumabehandeling, maar een aanzienlijk deel van de mensen met PTSS en persoonlijkheidsproblemen knapt onvoldoende op van therapie. Wat werkt wel bij deze groep? Dat wordt onderzocht in het PROSPER-onderzoek. We vergelijken hiervoor het effect van traumabehandeling (EMDR of ImRS) met geïntegreerde trauma- en persoonlijkheidsbehandeling (EMDR + DGT, of ImRS + schemagroepstherapie).

Gepersonaliseerde psychiatrie

En wie zijn de mensen die niet opknappen van behandeling?  Kunnen we van tevoren voorspellen bij wie therapie goed en minder goed werkt, en waarom? Onderzoeksgegevens op biologisch, psychologisch en sociaal gebied moeten uiteindelijk leiden tot een profiel van factoren die uitwijzen wat werkt bij wie. Deze kennis leidt tot ‘gepersonaliseerde psychiatrie’: op basis van iemands kenmerken kunnen we een behandeling op maat aanbieden.

Hoe goed traumabehandeling werkt bij mensen met de combinatie van PTSS en persoonlijkheidsproblemen is onvoldoende onderzocht. Er waren aanwijzingen dat reguliere traumabehandelingen onvoldoende goed zou werken bij deze doelgroep. Daarom krijgen mensen uit deze groep vaak geen traumagerichte behandeling aangeboden of stoppen eerder met een dergelijke behandeling. Het Sinai Centrum wil graag meer over deze mensen te weten komen!

Je krijgt gegarandeerd de behandeling die volgens de richtlijnen wordt voorgeschreven.

Als je meedoet aan het onderzoek word je at random in één van de twee onderzoeksgroepen ingedeeld. In welke groep je ook komt, je krijgt gegarandeerd de behandeling die volgens de richtlijnen wordt voorgeschreven. Deelname betekent dat je, naast je therapie, een paar keer extra komt om vragenlijsten in te vullen of een interview te doen. We zijn blij met je deelname, maar meedoen hoeft niet.

Voor PROSPER zijn inmiddels voldoende deelnemers en er kan niet meer voor worden aangemeld. Wel voor de behandelingen die ermee zijn onderzocht. Hier staat alle informatie over aanmelden van cliënten voor de poliklinische behandeling.

Als u wilt deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek van het Sinai Centrum: zie Ouderschap bij PTSS.

 

Onderzoekers en contact

Kathleen Thomaes is psychiater en hoofdonderzoeker. Zij is te bereiken op 020 545 7200 / 06 5264 8538. Inga Aarts, Aishah Snoek en Arne van den End zijn promovendi. Alle onderzoekers werken ook als behandelaar bij het Sinai Centrum of Arkin.

Contact kan via prosper@sinaicentrum.nl. Er is elke dag iemand aanwezig om vragen te beantwoorden.