Tips voor naasten

Als iemand in je omgeving kampt met psychische problemen kan dat ook invloed hebben op jouw leven of dat van je gezin. Deze tips voor naasten en familie kunnen misschien helpen met de situatie om te gaan.

Neem een kijkje op het YouTube-kanaal van Arkin, Naastenthuis waar de vragen van naasten worden beantwoord.

Bekijk ook het Informatiefilmpje Herstellen doe je niet alleen

Zoek informatie

Hoe meer je weet over de psychische problemen van je naaste, hoe beter je kunt leren ermee om te gaan. Wanneer je meer weet over de symptomen van de ziekte, het verloop of de behandelmogelijkheden, kan dat helpen ermee om te gaan. Ook informatie over hoe de hulpverlening werkt of informatie over patiënten- en familieorganisaties kunnen je steunen.
Goede en uitgebreide informatie over stoornissen en behandelingen vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Zorg goed voor jezelf

De zorg voor een naaste kan je flink in beslag nemen. Zelfs zo ver dat je niet meer toekomt aan tijd en aandacht voor jezelf. Toch is het noodzakelijk om die te nemen. Om energie genoeg te hebben om er voor de ander te kunnen zijn, moet je regelmatig de eigen batterij opladen. Zorg voor beweging, ontspanning en genoeg slaap. Ga eropuit en doe leuke dingen met anderen. Of pak de hobby op die je vroeger graag deed.

Neem ‘afstand met liefde’

Uit bezorgdheid houd je misschien meer rekening met de ander dan met jezelf. Dat is begrijpelijk, maar toch werkt het vaak averechts. Het ontneemt je naaste het gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid, en zelf word je ook niet beter van deze onvoorwaardelijke aandacht voor de ander. Wat afstand, dat geeft ruimte aan de ander, en dan blijkt hij/zij vaak meer te kunnen dan jij en hij/zij zelf dachten. Zoek daarom liever naar evenwicht in de betrokkenheid. Voorkom dat je in de rol van hulpverlener terechtkomt, bepaal grenzen, geef deze duidelijk aan en bewaak ze consequent.

Wees open over je situatie

Veel mensen vinden het moeilijk om erover te praten als iemand in hun omgeving psychische problemen heeft. Ze schamen zich of zijn bang voor onbegrip. Het gevolg is dat ze er alleen voor staan en zich soms in bochten moeten wringen om de schijn op te houden. Dat geeft veel stress. Iemand in vertrouwen nemen maakt je juist sterker. Jouw verhaal vertellen kan opluchting, begrip, steun en nieuwe ideeën opleveren. Dat hoeft niet met iedereen: kies voor een of meer mensen die je vertrouwt. Ook bij de huisarts, een maatschappelijk werker of andere professionele hulpverlener en telefonische hulpdienst kunt je je verhaal kwijt.

Soms is steun bij lotgenoten een optie: één-op-één, in een lotgenotengroep, op internet of in een cursus. Het helpt om te ervaren dat je niet alleen bent en veel van elkaar kunt leren.

Je hoeft het niet alleen te doen!

Steun van mensen uit je omgeving maakt het mogelijk om moeilijke situaties beter aan te kunnen. Het is niet zwak om steun te vragen: dat getuigt juist van kracht. Het is wel goed om je vooraf af te vragen welke steun je nodig hebt en aan wie je wat wilt vragen. Heb je behoefte aan praktische hulp, zoals bij het huishouden, regeldingen of vervoer? Of wil je meer informatie, bijvoorbeeld van de huisarts? Of zoek je juist emotionele steun en een luisterend oor? Denk na over de juiste persoon. Er is ook professionele hulp mogelijk of contact met lotgenotengroepen of familieorganisaties.

Bij Preventie kunnen we je helpen met persoonlijk advies of cursussen. Ook is er online zelfhulp, programma’s die je thuis op de computer kunt volgen. Neem gerust contact met ons op via preventie@arkin.nl.