E-learning ”Vluchtelingen met psychische klachten en middelengebruik”

Dit jaar (2021) is er door Jellinek Preventie en Sinai Centrum gewerkt aan een project rondom statushouders in Utrecht. Naast het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal en het bieden van beleidsondersteuning was één van de onderdelen van dit project het ontwikkelen van een e-learning voor (semi-)professionals. Hierdoor hebben we met het Sinai Centrum, in samenwerking met Jellinek Preventie, het UMC Utrecht en GGZ Ecademy de e-learning “Vluchtelingen met psychische klachten en middelengebruik”  opgezet.
Het traject is gefinancierd door ZonMW, subsidieronde Zorg en ondersteuning aan vluchtelingen in Nederland.

Doelgroep en doel e-learning

Dit leertraject is ontwikkeld voor intermediairs en semi-professionals die vanuit hun beroep of vrijwilligerswerk betrokken zijn bij vluchtelingen en statushouders. In dit leertraject leer je om middelengebruik of psychische klachten bij vluchtelingen tijdig te herkennen, hoe je daar het gesprek over aangaat, en wat je daar verder mee kunt doen. Zo kan op tijd de juiste hulp worden geboden. Dit voorkomt verergering of het ontstaan van andere problemen.

Onderzoek naar de e-learning

We willen weten hoe goed jij je in staat voelt om signalen te herkennen, bespreekbaar te maken en door te verwijzen. En of het volgen van dit leertraject je daarin heeft ondersteund. Daarom onderzoekt het UMC Utrecht dit met behulp van een korte vragenlijst. De link naar de vragenlijst vind je een keer aan het begin- en een keer aan het eind van het leertraject. Daarnaast kun je deelnemen aan een interview. Een onderzoeker van het UMC Utrecht gaat dan met je in gesprek over de toepasbaarheid van het leertraject in jouw eigen werk. Als je hiervoor openstaat, kun je dit laten weten in een reactie op deze mail of door te mailen naar s.nezami-2@umcutrecht.nl. Voor deelname aan het interview krijg je een vergoeding van 15 euro. Met jouw antwoorden help je ons om de e-module te verbeteren! Meedoen is geheel vrijwillig.

Vragen?

Heb je vragen over de e-learning of het statushoudersproject? Stuur dan een mail naar elske.van.putten@jellinek.nl of vanaf 23 december naar fabian.de.jong@jellinek.nl