Vernieuwde versie boek ‘Seksuele problemen’ gepubliceerd

Deze maand is een vernieuwde versie van het in 2010 gepubliceerde boek ‘Seksuele problemen’ verschenen. Dit boek is gemaakt door Yvonne Merkies, Manager behandelzaken/Klinisch psycholoog bij het Sinai Centrum, Gertruud Borst, GZ-psycholoog/psychotherapeut bij GGZ PsyQ Beverwijk en Peter Leusink, huisarts en seksuoloog. Samen maakten zij deze praktische handleiding bij het diagnosticeren en behandelen van seksuele problemen.

Te weinig aandacht

Het boek is specifiek geschreven voor de geestelijke gezondheidszorg. Psychiatrische klachten zoals PTSS, depressie en angststoornissen gaan vaak gepaard met seksuele klachten. Hier wordt volgens de schrijvers over het algemeen nog te weinig aandacht aan besteed in de spreekkamer. Met hun boek, waar casuïstiek in naar voren komt, hopen ze daar verandering in te brengen.

Yvonne Merkies: “Seksueel trauma kan leiden tot PTSS of andere psychiatrische diagnoses. De hulpverlener richt zich dan begrijpelijk op dat wat vooraan ligt. De gedachte is: ‘Als ik dit behandel dan gaat het met de seks vanzelf.’ Dit is absoluut niet waar. De seksualiteit behoeft apart aandacht. Allereerst om de angsten op seksueel gebied die er bij iemand spelen te verlagen en pas dan te kijken hoe diegene de seks zo kan vormgeven dat het ook leuk is. Hier is echt schrijnend weinig aandacht voor.”

Drie nieuwe hoofdstukken

De vernieuwde versie van het boek bevat drie nieuwe hoofdstukken over hyperseksualiteit, parafilieën en genderdiversiteit. Vanuit de klinische praktijk kwam de behoefte naar voren om meer hierover te weten.

Medewerkers binnen gezondheidszorg en welzijn krijgen regelmatig te maken met vragen en problemen op het gebied van seksuele gezondheid. Maar in de praktijk vinden zowel cliënt als hulpverlener dit toch een lastig onderwerp om ter sprake te brengen. De schrijvers hopen met dit boek dat het de hulpverlener makkelijker maakt om seksualiteit bespreekbaar te maken.

​​​​​​​Het boek ‘Seksuele problemen’ is te bestellen op de website van de uitgever.