Onderzoek KopOpOuders voor PTSS van start

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Veel volwassenen met PTSS hebben kinderen. Zij lopen vaak tegen vragen aan zoals: Doe ik het wel goed? Hoe zorg ik voor een positieve sfeer thuis, ook als ik niet lekker in mijn vel zit? En hoe kan ik met mijn kind praten over mijn PTSS?

De cursus KopOpOuders voor PTSS helpt ouders die vragen te beantwoorden. KopOpOuders voor PTSS is een vernieuwde versie van KopOpOuders Zelfhulp, ontwikkeld door Sinai Centrum en het Trimbos-instituut. Er is inhoud toegevoegd die specifiek over PTSS gaat, en de online modules zijn uitgebreid met drie face-to-facesessies met een preventieprofessional.

Door middel van een randomized controlled trial-studie wordt onderzocht of KopOpOuders voor PTSS effectief is. Dat wil zeggen: gaan zowel de ouders zelf als hun kinderen lekkerder in hun vel zitten door deze cursus? En voegt het iets toe aan reguliere PTSS-behandeling?

Dit onderzoek is in juni 2022 van start gegaan, en de eerste ouders zijn inmiddels begonnen. Ouders die in behandeling zijn voor PTSS bij een instelling van Arkin (Sinai Centrum, NPI, PuntP of Arkin BasisGGZ), en kinderen van 4 t/m 17 jaar hebben, kunnen zich aanmelden. Voor meer informatie kun je kijken op de website of mail naar PTSSenouderschap@arkin.nl