Het Sinai Centrum in uitzending Kruispunt, 23 september

“Realiseer je je eigenlijk wel dat jouw opa en oom zijn omgekomen in Auschwitz?” Iris Hond vraagt het haar 64-jarige vader Steven terwijl ze samen in de auto op weg zijn naar Polen. “Wat ik me realiseer is dat wij de enigen van de familie Hond zijn die een retourtje Auschwitz krijgen,” zegt Steven.

In Kruispunt is de emotionele reis naar Auschwitz te zien van de internationaal bekende pianiste Iris Hond (31) en haar vader Steven Hond. We zien hoe ze de confrontatie met hun Joodse familiegeschiedenis en met elkaar aangaan. Gil Yitshaki, psycholoog bij het Sinai Centrum, is geïnterviewd voor deze uitzending.

Voor Iris is het doel van de reis de relatie met haar vader te verbeteren en bespreekbaar te maken wat haar vader vooral probeert te negeren: zijn Joodse achtergrond en de wonden die de Tweede Wereldoorlog in haar eigen familie heeft aangebracht. Haar opa, Salomon Hond, overleefde de oorlog door onder te duiken maar verloor zijn hele familie in de Duitse concentratiekampen.

Iris voelt haar hele leven intuïtief al aan dat er niet over de oorlog gesproken mag worden. Als derdegeneratie-oorlogsslachtoffer durft ze haar vader niet met haar persoonlijke problemen te belasten, bang dat hij het niet aankan.

In Kruispunt is te zien hoe Iris en haar vader tijdens hun bewogen Auschwitz-reis dichterbij elkaar komen door de geschiedenis van hun familie bijna letterlijk onder ogen te zien.

Bekijk de uitzending van 23 september 2018 hier terug.