E-learning vluchtelingen en statushouders gelanceerd

Op 6 december 2021 is het online leertraject ‘Vluchtelingen met psychische klachten en middelengebruik’ gelanceerd. Dit kosteloos te volgen leertraject komt voort uit een samenwerking tussen Jellinek, Sinai Centrum, het UMC Utrecht en GGZ Ecademy.

Het traject is gefinancierd door ZonMW, subsidieronde Zorg en ondersteuning aan vluchtelingen in Nederland.

Inhoud en doelen leertraject

In deze e-learningmodule leer je middelengebruik of psychische klachten bij vluchtelingen tijdig te herkennen. Ook behandelt het leertraject hoe je laagdrempelig het gesprek aangaat over middelengebruik en psychische klachten, en hoe je kunt doorverwijzen naar passende zorg bij deze klachten. Zo kan op tijd de juiste hulp worden geboden. Dit voorkomt verergering en ontstaan van andere problemen.

Het online leertraject duurt 1,5 à 2 uur en is gratis te volgen via GGZ Ecademy. Hier lees je meer over hoe je toegang krijgt tot de leeromgeving waar de e-learningmodule klaarstaat.

Doelgroep leertraject

Het leertraject is met name ontwikkeld voor intermediairs en semi-professionals, die vanuit hun beroep of vrijwilligerswerk betrokken zijn bij vluchtelingen en statushouders. Bijvoorbeeld:

  • (sociaal) beheerders
  • buurtteammedewerkers
  • aanspreekpunten en vertrouwenspersonen
  • taalmaatjes
  • woonbegeleiders

Onderzoek

We willen weten hoe goed jij je in staat voelt om signalen te herkennen, bespreekbaar te maken en door te verwijzen. En of het volgen van dit leertraject je daarin heeft ondersteund. Daarom onderzoekt het UMC Utrecht dit met behulp van een korte vragenlijst. De link naar de vragenlijst vind je een keer aan het begin- en een keer aan het eind van het leertraject. Daarnaast kun je deelnemen aan een interview. Een onderzoeker van het UMC Utrecht gaat dan met je in gesprek over de toepasbaarheid van het leertraject in jouw eigen werk.

Als je hiervoor openstaat, kun je dit laten weten in een reactie op deze mail of door te mailen naar s.nezami-2@umcutrecht.nl. Voor deelname aan het interview krijg je een vergoeding van 15 euro. Met jouw antwoorden help je ons om de e-module te verbeteren! Meedoen is geheel vrijwillig.

Vragen?

Heb je vragen over de e-learning of het statushoudersproject? Stuur dan een mail naar elske.van.putten@jellinek.nl of vanaf 23 december naar fabian.de.jong@jellinek.nl