Documentaire ‘Het trauma voorbij’ vertelt het verhaal van het Sinai Centrum

Bij PTSS blijft je afschuwelijke ervaring actief. Je ervaring wordt maar geen geschiedenis. Met goede behandeling kan dat wél. ‘Het trauma voorbij’ vertelt het verhaal van het Sinai Centrum, gespecialiseerd in PTSS en trauma’s. Een verhaal over het verleden, en over doorzetten omdat het beter wordt.

‘Het trauma voorbij’ is een korte documentaire (ca. 30 minuten) over het Sinai Centrum, een ggz-instelling die vanaf 1960 Joodse oorlogsslachtoffers en Joodse cliënten met een verstandelijke beperking behandelt​. Vóór de oorlog was het een instelling voor Joodse psychiatrische patiënten, het Apeldoornsche Bosch. In januari 1943 maakte het Apeldoornsche Bosch, voorloper van het Sinai Centrum, zelf een oorlogstrauma mee: de bijna 1.300 Joodse patiënten en medewerkers werden gedeporteerd. Het helse dilemma voor de medewerkers: vlucht je of ga je mee met je patiënten? Vrijwel niemand keerde terug.

Het Sinai Centrum is sindsdien gespecialiseerd in traumabehandeling – bij (Joodse) oorlogsslachtoffers van de tweede of derde generatie, maar ook bij veteranen, vluchtelingen, politieagenten of slachtoffer van geweld, misbruik of andere schokkende gebeurtenissen. Het Sinai Centrum biedt mensen met PTSS poliklinische en klinische zorg, volgens wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethoden.

Paniekaanvallen in de supermarkt

In ‘Het trauma voorbij’ zie je verschillende verhaallijnen: een man die na zijn 65e nog steeds kampt met trauma’s vanwege seksueel misbruik in zijn jeugd, een veteraan die sinds zijn uitzending naar Rwanda in 1994 paniekaanvallen krijgt in de supermarkt, en een verpleegkundige die al decennialang dezelfde (Joodse) bewoners verzorgt op de afdeling Langdurige Zorg.

Documentaire bekijken

Je kunt de documentaire ook hier bekijken.

NB: De documentaire is opgenomen vóór de corona-uitbraak, die de locatie op de Kastelenstraat hard heeft getroffen. Dit geldt met name voor de afdelingen van Beth Shalom (Cordaan), maar er zijn ook enkele bewoners van de Langdurige Zorg van het Sinai Centrum besmet geraakt. Inmiddels gaat het weer goed met hen, zijn er geen recente besmettingen geconstateerd en is de afdeling coronavrij.