Medewerkers Sinai Centrum presenteren op NtVP congres

Op donderdag 29 februari vond het Jaarcongres van de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP) plaats met als thema ‘Trauma in een veranderende wereld: twee kanten van de medaille’. Vanuit het Sinai Centrum waren Kathleen Thomaes (pyschiater/manager behandelzaken), Laurien Meijer (promovenda) en Yvonne Merkies (klinisch psycholoog/manager behandelzaken) aanwezig.

Potentieel schokkende gebeurtenissen
Veranderingen in de wereld stellen ons vakgebied voor diverse uitdagingen doordat zij een (groot) deel van de bevolking blootstellen aan potentieel schokkende gebeurtenissen. Voorbeelden zijn de impact van klimaatverandering, toenemende vluchtelingenstromen en conflicten en sociale media die zorgen voor nieuwe risico’s op blootstelling aan trauma. Anderzijds bieden bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen ons nieuwe kansen om langdurige klachten na schokkende gebeurtenissen waar mogelijk te voorkomen en effectief te behandelen, brengen onderzoekstechnologieën als machine learning steeds nieuwe mogelijkheden en zien we maatschappelijke ontwikkelingen die de openheid en erkenning na trauma doen veranderen.

Keynotes
Keynotes waren van Prof. dr. Iris Engelhard (Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht, Altrecht Academisch Angstcentrum) over veranderende conceptualisatie van trauma en de rol van persoonlijkheid en subjectieve processen hierin. Ook gaf Prof. dr. Charles Agyemang (hoogleraar Wereldwijde Migratie, Etniciteit en Gezondheid bij het AmsterdamUMC, Universiteit van Amsterdam) een keynote over uitdagingen op het gebied van fysieke en mentale gezondheid en mogelijke drijfveren en oplossingen onder migrantenpopulaties in Europa.

PTSS en seks
Sinai Centrum behandelaar Yvonne Merkies gaf een workshop over PTSS en seks. Mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt hebben, ongeacht de inhoud van het type trauma, een grote kans om seksuele klachten te ervaren. Dit heeft o.a. te maken met het onvermogen om de fysiologische arousal die nodig is voor een gezonde seksuele functie te reguleren. Los van de hyperarousal en intrusieve herinneringen horend bij ptss (Yehuda 2015). De klachten verdwijnen niet vanzelf maar vragen apart aandacht van de therapeut.

Yvonne Merkies

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ouderschap met PTSS
Sinai Centrum Promovenda Laurien Meijer en Catrin Finkenauer (Universiteit van Utrecht), presenteerden de poster ‘Wij gaan samen de ketting doorbreken’ over ouderschap met PTSS. Met thema’s als uitdagingen en sterke kanten van ouderschap, ouder-kind communicatie en sociale steun als input voor de preventieve, blended opvoedinterventie voor ouders met PTSS. Deze is mogelijk gemaakt door Stichting Steunfonds Joodse GGZ en ZONMW subsidie ‘Wat werkt voor de jeugd’.

Laurien Meijer en Kathleen Thomas